Naše malé rodinné vinařství, které sídlí ve třetí největší vinařské obci v ČR se zaměřuje výhradně na produkci lahvových vín. Naší filozofií je, že dobrý vinař je ten, kdo pochopil, že jde o chuť, vůni, jiskru, barvu vína a spokojeného zákazníka. Protože důležitá je jeho kvalita, nikoli kvantita.
Vinařská tradice v naší rodině sahá až do první poloviny minulého století k mému pradědovi. Před rokem 1990 můj otec vyráběl vína jen pro spotřebu rodiny a úzký okruh přátel. Již od dětství mě ale pomalu a postupně vedl k práci na vinohradu a také mě zasvětil do tajů výroby vína. Moji rodiče si vysadili svůj první vinohrad o rozloze 10 arů v roce 1972 a u toho jsem už byl i já. Bylo to 500 sazenic o devíti odrůdách ve viniční trati Díl u včelína. Tento vinohrad obděláváme dodnes a téměř třetina sazenic je ještě původních. Z této trati je nejvíce oblíben Tramín červený ještě z původní výsadby. Postupně je vinice dosazována již jen Tramínem červeným, kterému se tam neobyčejně daří. V roce 1991 kdy jsme vysadili další vinici o rozloze 40 arů s 2 500 kusy sazenic o devíti odrůdách. Při práci na vinici a ve sklepě se také zapojuje celá rodina, manželka Valerie a synové Pavel a Jaroslav.
V současné době vyrábíme vína o malých šaržích od 200 do 1000 lahví podle toho, jaká je úroda. A to jako vína Moravsko zemská, která by obsahem cukru většinou spadala do přívlastkových vín. Zpracováváme hlavně hrozny vypěstované na našich vinicích. Hrozny odrůd, které nemáme vysázeny ve vlastní vinici dokupujeme od spolehlivých čejkovických pěstitelů.
V naší produkci vína převažují bílé odrůdy nad červenými, přičemž u modrých odrůd se snažíme o redukovanou sklizeň tak, abychom dosáhli co nejoptimálnější vyzrálosti hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd je nutná harmonie cukrů a kyselin v bobuli, proto se snažíme o včasný sběr a zachování svěžesti a typičnosti odrůdové skladby.
Vína vyrábíme po dvě generace ve vlastních sklepních prostorech, které jsou postupem času modernizována a doplňována o nové technologie výroby vína. U bílých vín je samozřejmostí odkalení moštů, zakvašení ušlechtilými vinnými kvasinkami a pomocí jednoduchého řešení se snažíme i o řízené kvašení. Důležitou součástí výrobního postupu je macerace na slupkách min 12 hodin a u některých odrůd i 48 hodin. Samozřejmostí u červených vín je odbourání kyseliny jablečné a následné zrání v dubových sudech, kde víno při ročním ležení projde přirozenou mikrooxidací, která napomáhá ke kladnému vývoji vína.
Vinařství a práce s ním spojená, je pro nás koníčkem a životem, který prochází naším srdcem. Láska k vínu pak přináší ty nejlepší výsledky. O tom se můžete přijít kdykoli přesvědčit k nám na vlastní oči, čich, či chuťové pohárky.
Zastavte se to olíznůt….